Verhuren je buren hun woning via Airbnb?

Verhuren je buren hun woning via Airbnb?

Waar staan de Amsterdamse appartementen die via Airbnb worden verhuurd? Hoeveel wordt daar ongeveer mee verdiend? Het is allemaal te zien op een kaart van Inside Airbnb.

Op die kaart kunnen mensen ook zien wie de verhuurder is en doorklikken naar de advertentie. Het exacte adres is niet te zien, maar het laat zich door alle gegevens soms raden.

De kaart is gemaakt door programmeur Murray Cox en grafisch ontwerper John Morris. Ze noemen het een onafhankelijk project dat mensen laat zien hoe 'Airbnb in de realiteit wordt gebruikt in steden over de hele wereld'. De mannen gebruikten onder andere data van de site van Airbnb.

Mogelijk is de kaart niet alleen handig voor toeristen, maar kijkt de Belastingdienst ook mee. De fiscus begon in juni een onderzoek naar de omvang van Airbnb. Het denkt veel geld mis te lopen, doordat mensen de inkomsten die ze opstrijken via de huizenverhuursite niet opgeven bij de jaarlijkse aangifte.

Per deel

De kaart bevat ook allerlei gegevens over afzonderlijke delen van Amsterdam. Zo leren we dat een nachtje slapen in Amsterdam het goedkoopste kan in het oosten van de Bijlmer. Daar kost een overnachting via Airbnb gemiddeld 57 euro. In het westelijke gedeelte van het centrum zijn mensen het meeste kwijt voor een nacht via Airbnb, namelijk zo'n 161 euro.

Opvallend is dat mensen op IJburg maar liefst 133 euro per nacht voor hun woning vragen. In De Pijp en Rivierenbuurt is dat bijvoorbeeld maar 122 euro per nacht.

Onlangs werd bekend dat Airbnb ruim een miljard dollar aan investeringsgeld heeft opgehaald. Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op 25,5 miljard dollar.

Bekijk de kaart hier.

Bron: het Parool