Ontslagbrief voorbeeld horeca
Wanneer je een ontslagbrief schrijft voor je huidige baan in de horeca of in een hotel, moet je een paar belangrijke dingen niet vergeten:
Wat moet er in een ontslagbrief?
Om de brief officieel te maken is het belangrijk dat in ieder geval de volgende punten in je brief staan:
Jouw gegevens: Schrijf je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres bovenaan de brief.
Datum: Zet de datum waarop je de brief schrijft.
Gegevens van de werkgever:
Schrijf de naam, functie, bedrijfsnaam en adres van je werkgever of manager.
Daarnaast is het belangrijk om In een ontslagbrief de volgende informatie op te nemen:
Reden van ontslag: Begin de brief door duidelijk te maken dat je ontslag neemt en leg kort de reden van je ontslag uit.
Jouw reden om te stoppen: Licht toe waarom je hebt besloten om te vertrekken.
Dit moet op een professionele manier gedaan worden, zonder negatief te zijn over het bedrijf of collega's.
Dankbaarheid uiten: Het is goed om dankbaarheid te tonen voor de kansen en ervaringen die je bij het bedrijf hebt gehad. Dit toont professionaliteit en respect.
Hulp bij de overgang: Bied aan om te helpen bij het overdragen van je taken of het inwerken van een vervanger. Dit helpt bij een soepele overgang en laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je vertrek.
Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?
De manier waarop je je ontslagbrief schrijft is net zo belangrijk als wat je erin zet. Een duidelijke en respectvolle brief zorgt ervoor dat je werkgever je beslissing begrijpt en respecteert. Hier zijn enkele tips:
Heldere en logische structuur: Begin met de reden van je ontslag, gevolgd door dankbaarheid voor je ervaringen, en eindig met je aanbod om te helpen bij de overgang.
Afsluiting van de brief: Eindig je brief op een positieve toon, en vermeld eventueel je bereidheid om in de toekomst contact te houden of ondersteuning te bieden tijdens de overgangsperiode.
Toon van de brief: Zorg dat je toon respectvol, dankbaar en professioneel is. Het is belangrijk om positief te blijven, zelfs als de redenen voor je vertrek negatief zijn.
Door deze stijl- en inhoudselementen te gebruiken in je ontslagbrief, kun je zorgen voor een professionele en respectvolle communicatie met je werkgever, wat helpt bij het behouden van goede relaties en een positief professioneel netwerk.
Maak de ontslagbrief persoonlijk
Gebruik ons voorbeeld als hulp. Maar schrijf de brief in je eigen woorden. Denk aan wat jij hebt meegemaakt en wat je voelt. Deze brief is goed voor alle soorten horecawerk, zoals in een hotel of restaurant.
Ontslagbrief voorbeeld horeca
Betreft: Ontslagbrief
Geachte [Naam Manager of Werkgever],
Met deze brief wil ik formeel mijn ontslag indienen als [Jouw Functietitel] bij [Naam Horecabedrijf], met ingang van [datum laatste werkdag, rekening houdend met de opzegtermijn].
Ik wil u bedanken voor de kansen en ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn werk bij [Naam Horecabedrijf]. Mijn tijd hier was waardevol en leerzaam, en ik ben dankbaar voor de steun en begeleiding van mijn collega's en leidinggevenden.
De beslissing om ontslag te nemen was niet gemakkelijk. Na zorgvuldige overweging heb ik besloten dat het tijd is voor een nieuwe stap in mijn carrière die beter aansluit bij mijn persoonlijke en professionele doelen.
Ik ben toegewijd om gedurende mijn resterende tijd hier een soepele overgang te waarborgen. Ik ben bereid om mijn taken over te dragen en eventueel nieuwe medewerkers in te werken. Mocht u verdere assistentie nodig hebben, dan ben ik beschikbaar om te helpen.
Ik kijk uit naar de komende weken waarin ik kan zorgen voor een naadloze overgang en wil nogmaals mijn dank uitspreken voor de kans om bij [Naam Horecabedrijf] te werken.
Met vriendelijke groet,
[Jouw Naam]
Hoe verstuur je een ontslagbrief?
Als je je ontslagbrief stuurt, is het belangrijk dat je zeker weet dat hij aankomt. Stuur je brief met een bewijs dat hij is verzonden. Je kunt je brief aangetekend versturen of vragen om een bewijs dat hij is ontvangen. Dan weet je zeker dat je werkgever je brief heeft.
Tips:
Vraag om een getuigschrift: Dit is een brief waarin staat dat je bij het bedrijf hebt gewerkt. Dit is goed om te hebben voor als je weer gaat solliciteren.
Kijk naar je vakantiedagen: Reken uit hoeveel dagen je nog hebt. Misschien kun je deze dagen nog vrij nemen voordat je weggaat.
Als je deze dingen doet, gaat alles goed als je ontslag neemt.