De man en zijn bestek

De man en zijn bestek

Mariekes horecaleed: ‘De gast was achter mij aangelopen en stond achter de deur van de pantry aan te horen hoe ik mijn beklag over hem deed.’

Als zestienjarige en nog redelijk onervaren werkte ik als bedieningsmedewerker in een grand café van een 4-sterrenhotel. Er schuift een gemixt publiek aan; hotelgasten, buurtbewoners en mensen die het niet zo nauw nemen met tafeletiquette.


Het indekken

Het was een zeer drukke avond, iedereen kwam tegelijkertijd binnen en er gingen verschillende dingen mis. In mijn wijk zat onder andere een groep van ongeveer 15 mensen. Zoals dat vaak het geval is met groepen, krijgen zij een menu en kunnen zij kiezen tussen vis, vlees of een vegetarisch hoofdgerecht. Om te voorkomen dat je tijdens het uitserveren van de hoofdgerechten de vraag opnieuw moet stellen en derdegraadsbrandwond oploopt van de hete borden, dek je alvast het bijpassende bestek in.


Het steakmes

Op zo’n drukke avond heb je 10 verschillende dingen aan je hoofd en raakt je geduld sneller op dan tijdens andere avonden. Dit probeer je natuurlijk zo min mogelijk te laten merken aan de gasten. Wanneer een gast van de grote groep voor de zoveelste keer zijn steakmes had gebruikt voor zijn zalmcarpaccio, was de maat even vol. Ik koos ervoor om het steakmes terug te leggen en het onbevlekte bestek voor het voorgerecht mee te nemen.


De pantry

Nadat ik terugkwam bij de tafel vroeg de gast - enigszins uit de hoogte - of ik hem misschien schoon bestek wilde komen brengen omdat zijn bestek voor het hoofdgerecht vies was. Een tikkeltje geïrriteerd liep ik terug naar de pantry om het bestek te halen. De afgesloten pantry is de ideale plek om dit horecaleed met je collega’s te delen. Dit deed ik helaas iets te luidkeels. De gast was achter mij aangelopen en stond achter de deur van de pantry aan te horen hoe ik mijn beklag over hem deed. Hij klopte op de deur en vond het uiteraard onacceptabel. Gelukkig kon mijn manager dit brandje voor mij blussen. Vervolgens heb ik de hele avond met een rood hoofd rondgelopen. Mijn horeca-carrière heb ik voorgezet in restaurants waar per gang werd ingedekt.

Ook ooit zo’n bijzondere horeca-ervaring gehad? Beschrijf in 300 tot 800 woorden die ene bijzondere, genante of leuke ervaring in de horeca. Mail je verhaal naar info@hotelprofessionals.nl

Meer horecaleed