sollicitatie tips

Ik zoek een nieuwe hotel baan! Hoe pak ik dit aan?

Bij Hotelprofessionals zien we door het jaar heen verschillende pieken in sollicitaties, waarbij veel mensen gebruikmaken van momenten van verandering of nieuwe beginnen, zoals aan het begin van een nieuw jaar of seizoen, om actief op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ongeacht het moment van het jaar, met een recordaantal hotelvacatures kan het vinden van de perfecte hotelbaan die bij jou past soms een uitdaging zijn. Met onderstaande tips helpen we je om effectiever te zoeken en vergroot je de kans om jouw droombaan in de hotellerie te vinden.


Ken jezelf: Wat zijn jouw talenten?

Voordat je vacatures zoekt en gaat solliciteren, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt waar je goed in bent, wat jou uniek maakt, en waar je nog in wilt groeien. Maak een lijst van je ambities en de functies die daarbij passen. Vraag jezelf af of de vaardigheden en werkervaring die gevraagd worden bij een nieuwe baan op jou van toepassing zijn. Zo niet, zoek dan naar mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Overweeg een tussenstap in een functie met doorgroeimogelijkheden naar de functie die je ambieert.


Werk je CV en LinkedIn bij

Besteed tijd en aandacht aan je CV en LinkedIn-profiel. Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, is dit een uitgelezen moment om er een aan te maken. Bezoek diverse websites voor het maken van een CV of bekijk onze CV tips. Zorg dat je CV volledig, actueel en waarheidsgetrouw is. Werkervaringen, bijbanen of cursussen die niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, kun je inkorten.


Benut je netwerk

Veel mensen vinden een nieuwe baan via hun netwerk. Laat zoveel mogelijk mensen in je omgeving weten wat je zoekt en vraag hen om hulp. Overweeg om in je LinkedIn-titel aan te geven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Bekijk welke connecties je al hebt op LinkedIn en of die bedrijven passende vacatures hebben. Leg nieuwe connecties met mensen die interessant kunnen zijn voor jouw carrière. Andere sociale media zoals Facebook en Instagram kunnen ook nuttig zijn, maar wij van Hotelprofessionals zien LinkedIn als het meest succesvolle kanaal voor het vinden van een nieuwe baan. Wil je je netwerk uitbreiden? Bezoek dan de vierjaarlijkse Hotelvrijmibo, een netwerkborrel voor iedereen die in een hotel werkt. Informatie over de volgende editie vind je op Hotelvrijmibo.nl.


Loop eens naar binnen

Heb je een baan bij een hotel op het oog of heb je een interessante vacature gezien, maar ken je het hotel nog niet goed? Loop dan eens binnen en proef de sfeer. Begin een gesprek met een werknemer om meer te weten te komen over waarom hij of zij daar graag werkt. Verwijs in je sollicitatiebrief naar dit bezoek en onderscheid jezelf zo van andere sollicitanten.

Voorbereiding op sollicitatiegesprekken

Een sollicitatiegesprek is je kans om te laten zien dat je de ideale kandidaat bent voor de baan. Bereid je grondig voor door meer te leren over het specifieke hotel of de hotelketen. Begrijp hun bedrijfscultuur, missie, en recente prestaties of nieuws. Wees klaar om zowel algemene als functie-specifieke vragen te beantwoorden. Denk aan vragen zoals "Waarom wil je in de hotellerie werken?" en "Hoe zou je omgaan met een moeilijke klant?" Oefen je antwoorden, maar zorg dat ze natuurlijk en oprecht overkomen. Denk ook na over voorbeelden uit je vorige werkervaringen waar je uitstekende klantenservice hebt geboden of effectief in een team hebt gewerkt. Vergeet ten slotte niet om zelf vragen te stellen. Dit toont je interesse in de functie en het bedrijf en helpt je bepalen of de baan echt bij je past. Lees hier meer over de do's and don'ts in een sollicitatiegesprek.

Het belang van certificeringen en trainingen

In de dynamische wereld van de hotellerie kan het volgen van branche-specifieke certificeringen of trainingen je kansen op het vinden van je droomhotelbaan aanzienlijk verbeteren. Dergelijke programma's kunnen variëren van gastvrijheidscursussen en hotelmanagement tot gespecialiseerde trainingen in voedsel- en drankbeheer of toerisme. Het behalen van certificeringen kan je vaardigheden aanscherpen en je CV versterken. Bovendien tonen deze certificeringen aan potentiële werkgevers dat je toegewijd bent aan professionele groei en dat je over de kennis beschikt die nodig is om in de branche te excelleren. Houd ook lokale en online mogelijkheden in de gaten voor workshops of seminars die je kennis over de nieuwste trends en beste praktijken in de hotellerie kunnen uitbreiden. Lees hier meer over leerzame trainingen of cursussen.


Kom in contact met recruiters

Recruiters weten vaak als eerste van nieuwe vacatures. Zoek op LinkedIn naar recruiters in jouw vakgebied en laat hen weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Werk je op managementniveau in een hotel? Overweeg dan contact op te nemen met MJ People, gespecialiseerd in werving en selectie in de hospitality- en hotelleriebranche in Nederland.
Houd Hotelprofessionals.nl in de gaten

Houd Hotelprofessionals.nl in de gaten

Vacaturebanken zijn een populaire manier om naar vacatures te zoeken. Hotelprofessionals is de grootste aanbieder van hotelvacatures in heel Nederland. Registreer je op de site en controleer één à twee keer per week of er nieuwe interessante vacatures voor je zijn. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrieven en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox. Zo blijf je continu op de hoogte van de nieuwste vacatures.