training en cursussen

Leerzame trainingen en cursussen voor de horeca

In de horeca zijn er talloze mogelijkheden om je te ontwikkelen, van het volgen van een opleiding tot gastheer/gastvrouw op een ROC tot het studeren van hotelmanagement aan een hogere hotelschool. Deze opleidingen bieden een solide basis in horecakennis, maar in deze branche ben je nooit uitgeleerd. Specialisatie is niet alleen een verrijking voor je CV, maar vaak ook een feest voor je smaakpapillen.Meer weten over de wereld van wijn

De wereld van wijn is oneindig fascinerend. Het behalen van een wijncertificaat verrijkt niet alleen je CV, maar verbreedt ook je smaakhorizon. Tijdens wijncursussen proef je een breed scala aan wijnen, leer je over verschillende druivensoorten, en ontdek je het proces van wijn maken. Er zijn diverse erkende wijncursussen en opleidingen beschikbaar, waarvan WSET en SDEN enkele aanraders zijn. Weet jij al genoeg van wijn en spijs combinaties? Bekijk hier sommelier vacatures.


Ontwikkel je smaak

De Academie voor Gastronomie biedt diverse opleidingen die je kennis van smaak, koken, wijn, en gastheerschap aanzienlijk verrijken. Naast de standaardopleidingen voor koks en gastheer/gastvrouw bieden ze ook diepgaande cursussen in wijn-spijs en bier-spijs combinaties, onder leiding van gastronomisch inspirator Peter Klosse.

Het ambacht van koffie zetten

Het bereiden van een goede kop koffie is een kunst op zich. Een barista training leert je de fijne kneepjes van het koffiezetten, inclusief het creëren van indrukwekkende latte art. Deze trainingen zijn ideaal om samen met collega’s te volgen en worden vaak ook op locatie aangeboden.

Say cheese

In fine dining restaurants speelt kaas vaak een hoofdrol. Als je verantwoordelijkheid wilt nemen voor het serveren van kaas, is uitgebreide kennis essentieel. Je leert niet alleen over diverse kaassoorten, maar ook de juiste volgorde van serveren. Een kaascursus is een smakelijke manier om je expertise uit te breiden. Lees hier meer informatie over de kaascursus.


Gastvrijheid kun je leren

Gastvrijheid vormt de basis van de horeca. Een training in gastvrijheid leert je hoe je de verwachtingen van gasten kunt overtreffen en hoe je koninklijke service biedt. Bovendien krijg je handvatten voor het omgaan met lastige situaties, wat onmisbaar is in elke horecagelegenheid.

Overige horeca trainingen

Er zijn nog enkele andere nuttige trainingen en cursussen die waardevol kunnen zijn voor een horecamedewerker, maar niet in de tekst zijn opgenomen. Hier zijn enkele suggesties:

Voedselveiligheid en hygiëne: Trainingen in voedselveiligheid, zoals HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) of basishygiëne, zijn essentieel in de horeca. Deze cursussen leren medewerkers over veilige voedselbereiding, kruisbesmetting, en correcte opslagpraktijken.

EHBO en bedrijfshulpverlening (BHV): Basiskennis van eerste hulp en bedrijfshulpverlening is cruciaal in een omgeving waar veel interactie is met gasten. Deze trainingen kunnen medewerkers voorbereiden op noodsituaties en ze leren hoe te reageren in geval van ongevallen of gezondheidsproblemen.

Conflictbeheersing en omgaan met lastige klanten: Trainingen die zich richten op conflictmanagement en het omgaan met uitdagende klanten kunnen zeer nuttig zijn, gezien de aard van klantgerichte service in de horeca.

Duurzaamheid in de horeca: Cursussen over duurzame praktijken in de horeca, waaronder het minimaliseren van voedselverspilling en milieuvriendelijk opereren, worden steeds relevanter.

Digitale vaardigheden: In de hedendaagse horeca zijn digitale vaardigheden zoals het werken met online reserveringssystemen, kassasystemen en sociale media belangrijk. Trainingen op dit gebied kunnen medewerkers helpen om efficiënter en effectiever te werken.

Mentale gezondheid en stressmanagement: Werken in de horeca kan stressvol zijn, dus trainingen in stressmanagement en mentale gezondheid zijn van onschatbare waarde voor het welzijn van het personeel.

Taalvaardigheden: Vooral in toeristische gebieden of in internationale hotels kan het leren van extra talen, zoals Engels, Frans, of Spaans, zeer waardevol zijn.