Sollicitatiegesprek

Do's en don'ts tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek blijft vrijwel niets onopgemerkt. De interviewer kijkt niet alleen of je de geschikte persoon bent voor de functie, maar hij of zij let ook op je lichaamstaal en of jij jezelf goed kan verkopen. Een goed CV en sollicitatiebrief is heel belangrijk, maar zonder een goede indruk wordt het lastig om de baan te bemachtigen. Wij hebben de belangrijkste punten benoemd wat je wel en vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.


Do’s

Be prepared

De interviewer verwacht dat je op de hoogte bent van de achtergrondinformatie over het bedrijf en je je goed hebt ingelezen over de functie. Op de vraag wat je al weet van de organisatie verwacht hij of zij een goed antwoord. Hierdoor maak je een goede indruk en kom je geïnteresseerd over. In sommige gevallen is de interviewer je toekomstige manager of een collega met wie je op de afdeling gaat samenwerken. Wie deze persoon is en wat zijn of haar functie is, weet jij al voordat je een gesprek hebt. Weet goed te verwoorden waarom je op deze functie hebt gesolliciteerd en wat je verwacht te leren. Neem voor het gesprek pen en papier mee, hiermee laat je zien dat je bent voorbereid.

Dress for success

Het is belangrijk dat je comfortabel en zelfverzekerd bent in de kleding die je draagt. Hierdoor zal je beter presteren. Een te strakke jurk of blouse kan je daarom maar beter in de kast laten hangen. Je kledingkeuze voor het sollicitatiegesprek kan afhankelijk zijn van het bedrijf; bij een Michelin sterrenrestaurant wordt andere kleding verwacht dan bij een lunchroom. Kies bij twijfel altijd voor netste optie.

Denk hier ook nog aan:

  • Brengt je CV of portfolio mee;

  • Kijk de persoon aan wanneer je een hand geeft;

  • Stel aan het einde van het gesprek gerichte vragen;

  • Weet wat je sterke punten zijn en wat je verbeterpunten zijn;

  • Zet het geluid van je mobiel uit;

  • Zelfverzekerd zijn is goed, arrogantie niet.

Don’ts

Negatief praten over je werkgever en collega’s

Welke meningsverschillen of akkefietjes je hebt gehad met je vorige werkgevers zijn niet relevant om de interviewer te overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie. Door je negatief te uiten zal de interviewer niet enthousiast van je worden. Hierdoor kun je ook overkomen als een moeilijk persoon om mee samen te werken.

Vlak voor je gesprek nog gaan roken

Het is fijn als je gesprekspartner fris ruikt, en een walm van sigarettenrook draagt hier niet aan bij. De sigarettengeur proberen te maskeren met parfum is ook geen goed idee. Het is dus beter om een andere manier te zoeken om van je zenuwen af te komen.

CV en sollicitatiegesprek sluiten niet op elkaar aan

Zorg dat je CV en motivatiebrief aansluiten bij je huidige kwaliteiten en vaardigheden. Het kan soms even geleden zijn dat je deze hebt gemaakt. Als de interviewer vraagt naar je wijncertificaat, dan komt dit waarschijnlijk doordat je die cursus in je CV hebt vermeld. Niet weten waar de interviewer over praat komt niet heel overtuigend over. Zorg ervoor dat je CV in je geheugen staat geprent.

Direct vragen naar de pegels

Tijdens het eerste gesprek zit je nog in je oriëntatiefase. In deze fase is het aftasten of jouw kwaliteiten en persoonlijkheid goed passen bij de functie. Dit is nog niet het moment om vragen te stellen over salaris, vakantiedagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Als er na het eerste gesprek nog steeds wederzijdse interesse is kun je dit vragen in het tweede gesprek.

Dit kun je beter ook niet doen:

  • Met je armen over elkaar zitten, neem een ontspannen open houding;

  • Op kauwgom kauwen;

  • Onwaarheden vertellen. De waarheid komt altijd boven tafel;

  • Een slappe, klamme hand geven;

  • Te laat komen. Kom je onverhoopt te laat? Laat het weten.