Hotelschool

Wat leer je op de hogere hotelschool?

De hogere hotelschool bereidt studenten voor op management- en adviesfuncties binnen de horeca. Dit omvat niet alleen werk in hotels, maar strekt zich ook uit tot restaurants, vakantieparken, luchtvaartmaatschappijen en andere dienstverlenende sectoren. Gedurende de opleiding maken studenten kennis met diverse afdelingen die in de praktijk vaak nauw samenwerken of overlappen. Hoewel de focus ligt op managementfuncties, is het essentieel dat toekomstige leiders in de hotellerie inzicht hebben in de werking van elk hotelonderdeel en begrijpen hoe de verschillende taken uitgevoerd dienen te worden. De hogere hotelschool zorgt ervoor dat studenten vertrouwd raken met alle facetten van het vak.


De opleiding aan de hogere hotelschool

Ben je geïnteresseerd in een opleiding aan de hogere hotelschool? Het is belangrijk om te weten dat dit een HBO-programma van vier jaar betreft. Na succesvolle afronding ontvangen afgestudeerden de titel Bachelor of Business Administration. Het onderwijs aan de hogere hotelschool richt zich sterk op de dagelijkse praktijk in het vakgebied, waarbij het principe 'leren door te doen' centraal staat. Veel hogere hotelscholen beschikken over een Teaching Hotel, waar studenten alle functies vervullen om dit principe effectief in praktijk te brengen. Bovendien zijn praktijk- en managementstages cruciale onderdelen van de opleiding, die studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Essentiële vaardigheden en competenties

Naast vakspecifieke kennis focust de opleiding op het ontwikkelen van kritische soft skills zoals leiderschap, communicatie, probleemoplossend vermogen en gastvrijheid. Studenten leren ook over duurzaamheid en ethisch ondernemen, essentiële thema’s in de hedendaagse horeca-industrie.

Carrièremogelijkheden na de hogere hotelschool

Afgestudeerden van de hogere hotelschool vinden vaak managementposities in de hotellerie, horeca en andere servicegerichte sectoren. Dankzij de solide basis die de opleiding biedt, zijn alumni ook geschikt voor managementfuncties binnen het bredere bedrijfsleven. Dit verklaart de aanwezigheid van hogere hotelschool afgestudeerden in leidinggevende posities bij grote ondernemingen.

Internationale perspectieven

De globalisering van de hotel- en toerisme-industrie vereist een internationale blik. Daarom bieden veel hogere hotelscholen uitwisselingsprogramma's met buitenlandse scholen, internationale stages en cursussen in vreemde talen en internationaal management aan.

Technologie in de horeca

De invloed van technologie op de horeca is een ander belangrijk aspect van de opleiding. Studenten leren over de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals online boekingssystemen, digitale marketing en de integratie van kunstmatige intelligentie in klantenserviceprocessen.