Laat van je horen na het sollicitatiegesprek

Laat van je horen na het sollicitatiegesprek

Je bent net op gesprek geweest. Je hebt er een goed gevoel over en je ziet de baan wel zitten. Dus ga je naar huis om vervolgens niets van je te laten horen... natuurlijk niet! Even terugkoppelen kan wonderen doen. Zeker in de hospitality industrie waar goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk zijn.


Bellen of mailen?

Eigenlijk is het heel simpel: niet teveel over nadenken. Verplaats jezelf in de schoenen van de mensen met wie je zojuist hebt gesproken. Waar hebben ze het meeste aan en hoe verspil je het minst van hun tijd. Een e-mail zal volstaan als je niet heel nauw gaat samenwerken met je gesprekspartners. Ook als ze het heel erg druk hebben kan een e-mail de voorkeur hebben.

Pak de telefoon op als je heel nauw gaat samenwerken met je gesprekpartners of als je een echte klik voelde tijdens het gesprek. Kortom: schat de situatie even goed in.

Wanneer laat je van je horen? Wacht zeker niet te lang. Eén of twee dagen na het gesprek is aan te bevelen. Het gesprek is nog fris in het geheugen van iedereen maar je hebt er al wel een nachtje over kunnen slapen.

Waar moet je het over hebben?

Houd het simpel en relevant. Je hoeft het niet lang over koetjes en kalfjes te hebben.
Een aantal suggesties:
  • Uiteraard bedank je je gesprekpartners nogmaals voor hun tijd;
  • Vermeld dat je het een fijn gesprek vond, en motiveer waarom;
  • Stel eventueel nog even een relevante vraag. Dat laat zien dat je serieus over de baan hebt nagedacht.

Nog meer sollicitatietips