5 tips voor een succesvolle open sollicitatie

Stel, je wilt heel graag bij een bepaald hotel werken, maar ze hebben op dit moment niet de vacature die bij jouw ervaring past. Je kunt wachten totdat ze wel de juiste vacature voor jou hebben, of je stuurt een open sollicitatie. Volgens Carrièretijger worden ongeveer 20% van de openstaande functies middels een open sollicitatie ingevuld. Daarnaast komen ook niet altijd alle vacatures online, maar soms worden vacatures intern of met kandidaten uit eigen netwerk ingevuld. Nee heb je, ja kun je krijgen als je het goed aanpakt.

open sollicitatie


Maak gebruik van je netwerk

Een van de meest effectieve manieren voor het solliciteren naar een nieuwe baan is het benutten van je netwerk. Ga via bijvoorbeeld Linkedin na of je iemand kent bij het hotel waar je graag zou willen werken. Vraag of deze persoon jou kan introduceren bij het afdelingshoofd van het hotel of breng deze persoon op de hoogte dat je hem/haar in jouw brief noemt.


Richt je open sollicitatie aan de juiste persoon

Een grote kans dat je open sollicitatie direct in prullenmand beland als deze niet aan de juiste persoon is gericht. Via de website van het hotel of LinkedIn kun je achterhalen wie verantwoordelijk is voor de afdeling waar jij graag wilt werken. Als dit niet het geval is dan kun je telefonisch contact opnemen om te vragen naar de naam en het e-mailadres van die persoon.


Neem eerst contact op

Naast dat je de naam van de juiste persoon wilt weten is het ook goed om na te gaan of ze überhaupt open sollicitaties aannemen. Licht kort en krachtig toe wat je ambities zijn en met wie je het beste contact kan opnemen voor een eventuele sollicitatie. In je open sollicitatie kun je vervolgens refereren naar dat gesprek.


Verdiep je in de organisatie

Het is belangrijk dat je goed kunt motiveren waarom je bij het hotel wilt werken. Dit kan een goede indruk achterlaten. Onderbouw duidelijk waarom jij bij dit hotel zou willen werken en wat jij voor hen zou kunnen betekenen. Hiermee toon je aan dat je moeite hebt gestoken in het leren kennen van het bedrijf. Daarnaast kun je jouw motivatie onderbouwen aan de hand van de kernwaarden van het bedrijf.


Neem later nog contact op

Neem na een week of twee telefonisch contact op om te controleren of de sollicitatie goed is ontvangen. Vraag naar de persoon aan wie je de open sollicitatie gericht hebt. Als ze op dit moment geen sollicitatieprocedure met je aangaan omdat er geen openstaande positie is, kun je vragen of je na 6 maanden nog eens contact mag opnemen. Zorg er wel voor dat je jezelf niet opdringt, dit kan misschien wanhopig overkomen.
}